Agricultura biodinamică este astăzi cea mai funcțională și mai ieftină metodă de a produce alimente de calitate și în volum mare, prin aducerea vieții în sol chiar și din soluri practic moarte: numai această definiție ar trebui să fie exhaustivă pentru a întreprinde imediat această metodă. „Problema” agriculturii biodinamice este că are nevoie de o abordare vie, adică se folosesc forme și substanțe care activează și generează procese vitale în sol și în plante cu doze infinitezimale de produse biologice, printr-un proces dinamic care se numește dinamizare și care trebuie creat corect și la momentul potrivit.
Uneltele agriculturii biodinamice sunt preparatele biodinamice care au rolul de a vehicula și de a ghida forțele de creștere și de maturare în plantă.
Factorul și mai important în agricultura biodinamică este omul care gândește și acționează prin utilizarea corectă a preparatelor biodinamice și care observă schimbările din natură și poate înțelege nevoile acesteia.
Bazele metodei, oferite de Rudolf Steiner în iunie 1924, în cadrul unui Curs ținut la Koberwitz, și relatate în cartea „Impulsuri spirituale științifice pentru progresul agriculturii”, Editura Antroposofică, trebuie interpretate ca fiind factorul determinant, esența unui nou mod de a cultiva, care declanșează și ghidează procesele vitale, declanșate de gândirea și acțiunea umană a fermierului.
În agricultură, aportul de humus nou pentru a menține solul sănătos este esențial, deoarece culturile consumă foarte repede substanțele vitale din sol.
Compostul biodinamic cu fermentare controlată, așa cum a fost conceput de E. Pfeiffer, reprezintă baza agriculturii biodinamice: fără utilizarea unui compost biodinamic bine pregătit și bine utilizat, acțiunea preparatelor de pulverizare devine adesea incompletă. Un sol bun, pentru a putea comunica bine cu pământul și cu cerul, trebuie să aibă cel puțin 2% de humus, iar această bază, numai compostul biodinamic se dă repede în agricultura de astăzi.
Tinand cont de aceste aspecte, a fost creat vermicompostul bio Humus ANENZY inoculat cu preparate biodinamice, cu fermentație controlată prin metoda Pfeiffer. Humusul ANENZY a fost inoculat cu urmatoarele preparate biodinamice: Achillea (502) – Coada Șoricelului, Camomilla (503) – Muşeţel, Ortica (504) – Urzica, Quercia (505) – Stejar, Tarassaco (506) – Păpădie, Valeriana (507).
Achillea millefolium (502) – Coada Șoricelului
Joacă un rol specific în mobilizarea sulfului și a potasiului din sol. Pentru realizarea acestui preparat se folosesc doar florile (fără tulpini).
Este utila când există deficiențe de Potasiu în sol. Acest preparat face ca rădăcinile să fie „sensibile” la găsirea elementelor de care au nevoie pentru dezvoltarea lor corectă și armonioasă. Achillea este legata de procesele sulfului și potasiului, de Venus în sistemul solar și de semnele zodiacale Gemeni (sulf) și Fecioară (potasiu). Se foloseste si în combinație cu Camomilla 503 pentru a amplifica înrădăcinarea plantelor. R. Steiner spune în cea de-a 5-a prelegere a Cursului de la Koberwitz că „preparatele biodinamice aduc putere radiantă. Cu Achillea se dă sensibilitate solului. Se vitalizează pământul pentru a prelua substanțele care curg din cosmos în doze homeopate”. Potasiul este poarta fizică prin care viața cosmosului se poate manifesta în materie. Achillea este o plantă bogată în sulf (Venus – Gemeni) și potasiu (Mercur – Fecioară). Sulful este substanța care permite relațiile, echilibrul și menținerea relațiilor între componentele proteinei.
Matricaria rectutita (503) – Muşeţel
Această plantă este legată de metabolismul calciului și reglează procesul azotului.
În cea de-a cincea prelegere a cursului de la Koberwitz, R. Steiner spune: „Dacă Achillea își dezvoltă puterea de sulf în mod predominant în direcția proceselor de formare privind potasiul și, din acest motiv, conține exact cantitatea de sulf necesară pentru prelucrarea potasiului, Mușețelul 503 îi adaugă prelucrarea calciului și, astfel, ajută în mod esențial la îndepărtarea acțiunilor dăunătoare de fructificare a plantelor și la menținerea sănătății acestora. Lucrul minunat este că mușețelul conține și el sulf, dar într-o doză diferită, tocmai pentru că trebuie să proceseze calciul”. Mușețelul are capacitatea unică de a stabiliza azotul din sol, deoarece azotul este cunoscut ca fiind un element absolut instabil. Musetelul 503 folosit în mod regulat alungă și atenuează orice suferință (din cauza apei sau a excesului de căldură, a vântului etc.) si activează calcarul viu care este capabil să stabilizeze azotul și acesta atrage mai mult azot cosmic și imagini cosmice care armonizează solul: acesta este secretul lui 503. Este un preparat excelent pentru reglarea proceselor de înflorire și fructificare și le reglează atât în timp, cât și cantitativ: oprește înflorirea timpurie: se utilizează primăvara, când există riscul de îngheț. Crește creșterea plantelor și le întărește sistemul imunitar. La fel cum mușețelul reglează astralismul solului, tot așa albinele și insectele reglează astralismul aerului. 503 este legat de procesele de azot (mișcare) ale lui Mercur și ale Gemenilor (sulf) și Balanței (calciu) ca semne zodiacale, favorizează afânarea și reîncolțirea ierburilor sau a legumelor. Utilizat pe plante favorizează combaterea dăunătorilor (armonizează aerul prin diminuarea prezenței dăunătorilor) și stabilizează azotul din sol.
Urtica dioïca (504) – Urzica
În legătură cu azotul și fierul, acest preparat întărește influențele primelor două preparate (502 și 503). Acesta conferă o anumită sensibilitate și „inteligență” solului și compostului, favorizând formarea humusului.
R. Steiner spune în cea de-a cincea prelegere despre preparatul de urzică: „Se are o substanță cu o acțiune foarte intensă. Introdusă în îngrășământ, ea nu mai permite ca nici o substanță să se descompună incorect, să elibereze incorect azotul și așa mai departe. Cu acest aditiv, îngrășământul poate fi făcut rezonabil și, la rândul său, solul în care este distribuit poate fi, de asemenea, făcut rezonabil; astfel, solul însuși este individualizat în ceea ce privește plantele individuale care urmează să fie cultivate. Este vorba de a face ca solul să fie rezonabil, iar acest lucru se realizează cu ajutorul acestui aditiv de urzica. Are acțiune ordonatoare legată de fier și de Marte, planeta sistemului solar și în legătură cu procesele sulfuroase legate de Gemeni. Aduce ordine în forțele vegetative: de exemplu, alipirea cerealelor sau a plantelor care au probleme de structură și verticalitate. Reglează economia fierului din natură care este necesar pentru înverzirea frunzelor care este dată de clorofilă. Datorită conținutului său de fier și sulf, urzica armonizează procesele de azot. Hellmut Finsterlin spune despre urzică: „Este capabilă să facă ceva ce nicio altă plantă nu este capabilă să facă: este capabilă să dezvolte singură acid oxalic din propriul calcar și potasiu, cu ajutorul propriului fier, și să îl transforme singură în acid formic! Acesta este secretul urzicii!”
504 trebuie folosit pentru plantele cu vigoare scăzută. 504 este în alchimie Mercur. Utilizarea turbei în jurul urzicii, atât la înființare, cât și la depozitare, servește la protejarea acesteia de câmpurile electromagnetice. Urzica este un conductor al naturii, dă verticalitate plantei și face ordine în materia organică din sol si ordonează forțele vegetative din plantă și le conduce în sus: înflorire și fructificare.
Quercus robur (505) – Stejar
Are legătură cu calciul, acest preparat crește rezistența plantelor la boli din cauza vigorii excesive.
În ceea ce privește preparatul de stejar, R. Steiner spune: „Dacă nu toate, multe dintre bolile plantelor tocmai observate pot fi eliminate printr-o pregătire rațională a îngrășămintelor, cu condiția ca aceasta să fie făcută corect.
Este necesar în acest scop să se introducă calciu în sol prin fertilizare, dar nu are nici un rost să-l aruncăm în sol sărind peste trecerea prin viață.
Pentru a acționa în mod terapeutic, calciul trebuie să rămână în sfera celor vii, nu trebuie să iasă din sfera celor vii.” Scoarța de stejar este calciu vitalizat, eterizat. Acesta combate profilactic bolile dăunătoare plantelor.
505 frânează forțele lunare și previne bolile fungice datorită puterii sale de structurare matură, și ar fi interesant să fie folosit pentru a restabili echilibrul solurilor supuse la atâtea îngrășăminte chimice și pesticide. Vindecă solurile în care există prea multe forțe eterice, de exemplu, o pădure defrișată sau un teren în paragină care este transformat în teren agricol ar trebui tratat cu 500 și 505 pentru a aduce echilibrul eteric. Aduce procesul de calciu și acțiunile Lunii în preparatul biodinamic și este legat de Balanță.
Taraxacum dens leonis (506) – Păpădie
Printre altele, joacă un rol important în ceea ce privește acidul silicic și hidrogenul. Acest preparat permite acestor elemente să lucreze în conformitate cu natura lor intrinsecă și acționează asupra proceselor de potasă, calcar și, în cele din urmă, azot.
În cea de-a 5-a Conferință Koberwitz, R. Steiner afirma: „Pentru a putea atrage forțele cosmice, este necesar siliciul și trebuie creată o acțiune reciprocă corectă între siliciu și potasiu și nu calciu. Planta care, în virtutea relației dintre siliciu și potasiu, este capabilă să transmită această forță este păpădia. Ea este extraordinar de benefică pentru zonele în care se dezvoltă. Substanța astfel obținută va da plantei capacitatea de a atrage din atmosferă și din cosmos atâta siliciu cât îi trebuie pentru a deveni cu adevărat sensibilă la tot ceea ce provine din mediul înconjurător și pentru a atrage la ea prin propria activitate ceea ce îi este necesar. Pentru a crește cu adevărat, plantele trebuie să aibă un fel de sensibilitate.”
În notele sale de curs, el scrie: „În procesul organic există o alchimie misterioasă prin care, dacă potasiul funcționează cum trebuie, se transformă în azot. Există o relație calitativă reciprocă între carbon și hidrogen care se aseamănă cu relația dintre oxigen și azot. Sub influența hidrogenului, carbonul și potasiul se transformă continuu în elemente de natură azotată: azotul trebuie să fie generat în acest mod.” Trebuie meditat și experimentat mult asupra acestui pasaj.
Și mai spune ceva important: „În organism, siliciul se transformă din nou într-o substanță de o importanță extraordinară, care nu se numără încă printre elementele chimice. 506 acționează asupra înfloririi și fructificării: ar trebui să fie utilizat la plantele care au o înflorire slabă, îmbunătățește calitatea polenului, apicultorii ar trebui să îl folosească foarte mult, face ca planta să fie capabilă să transforme (transsubstanțieze) lumina în materie fizică, realizează o acțiune opusă celei din 502: în timp ce 502 terestruiește planta, o deschide și o raportează la forțele telurice, 506 o cosmicizează, o deschide și o raportează la forțele cosmice.
Valeriana officinalis (507)- Valeriana
Ajută la mobilizarea fosforului în sol și formează un fel de „mantaua de căldură” în jurul și deasupra grămezii de compost. Acționează ca o piele protectoare, care este esențială pentru toate organismele. Acest preparat este, de asemenea, un ajutor puternic împotriva stresului.
Valeriana 507 este legata de procesul fosforului și de planeta Saturn și este legata de semnul zodiacal Rac. 507 Este purtătorul proceselor de căldură și ajută plantele să învingă frigul. Planta la un moment dat se ridică și nu mai pune frunze, se duce în lumea spirituală pentru a înflori și acolo este nevoie de procesul fosforului. Valeriana duce planta în lumea căldurii. Preparatul de valeriană este excelent folosit în stări de stres: după grindină, după stresul hidric, după topping sau tăiere. Îmbunătățește gustul, culoarea, durata de conservare, aroma și calitatea generală a fructelor.