CERE OFERTA

Blog

balance-soil

Un sol echilibrat si sănătos cu vermicompost Humus

Fertilizarea nu inseamna doar NPK

Echilibrarea mineralelor din sol (mineralizarea) este o parte crucială a programului de fertilizare a solului. Dar știați că fertilitatea solului nu se rezumă doar la NPK sau mineralizare? Pentru a obține un echilibru în sol, un program sănătos de fertilitate a solului trebuie să abordeze toate cele trei aspecte ale solului: 1) Structura (fizic), 2) Mineralele (chimic) și 3) Viața microbiană (biologic). Tehnologia producerii Humusului ANENZY face ca programele de fertilizare să fie mai simple, mai eficiente și mai rentabile, abordând fiecare dintre aceste trei aspecte.

Analizele solului reprezintă o funcție foarte importantă în planificarea fertilității solului. Un test oferă o aproximare a ceea ce este disponibil pentru plante în sol. Cu toate acestea, pentru a aduce solurile în echilibru doar prin mineralizare, poate fi nevoie de cantități uriașe de minerale la costuri ridicate. De multe ori, adaosul de minerale se pierde prin levigare, volatilizare și legarea nutrienților. Humusul ANENZY îmbunătățește disponibilitatea și eficacitatea mineralelor din sol, ceea ce înseamnă că trebuie adăugate mai puține minerale pentru a obține un rezultat și mai mare. Veți putea chiar să reduceți cantitatea de azot suplimentar necesară pentru a crește o cultură.

Cel mai simplu mod de a explica distincția dintre humusul vermicompost și fertilizanti este că fertilizantii hrănesc plantele, iar vermicompostul hrănește solul (care, la randul lui, va hrani plantele). Așadar, nu vă așteptați ca vermicompostul să aibă un nivel ridicat de azot. Dar s-ar putea să constatați că puținul azot pe care îl are va fi sub formă de amoniac, care poate fi absorbit de plante in mod mai eficient. În timp ce azotul este abundent atât în atmosferă, cât și în sol, acesta nu este abundent în forme pe care plantele le pot folosi, și anume amoniacul și, în mod secundar, nitratii. Viața microbiană din vermicompost este extrem de eficientă în transformarea azotului organic în amoniac și apoi în nitrați.

Humusul ANENZY nu oferă doar beneficii pe termen scurt, ci și beneficii pe termen lung care se îmbunătățesc de la un an la altul. Scopul nostru este de a ajuta fiecare fermier să dezvolte in mod optim, pe termen lung, din punct de vedere economic un program de fertilizare pentru ferma.

Vermicompostul si proprietatile fizice ale solului

Structura solului descrie modul în care nisipul, nămolul și particulele de argilă sunt grupate împreună. Materia organică (plante și animale în descompunere) și organismele din sol, precum râmele și bacteriile, influențează structura solului.
Argilele, materia organică și materialele excretate de organismele din sol leagă particulele de sol între ele pentru a forma agregate. Structura solului este importantă pentru creșterea plantelor, reglând circulația aerului și a apei, influențând dezvoltarea rădăcinilor și afectând disponibilitatea nutrienților.

Structura solului descrie modul în care nisipul, nămolul și particulele de argilă sunt grupate împreună. Materia organică (plante și animale în descompunere) și organismele din sol, precum râmele și bacteriile, influențează structura solului.
Argilele, materia organică și materialele excretate de organismele din sol leagă particulele de sol între ele pentru a forma agregate. Structura solului este importantă pentru creșterea plantelor, reglând circulația aerului și a apei, influențând dezvoltarea rădăcinilor și afectând disponibilitatea nutrienților.

Proprietățile fizice ale solului sunt textura, structura, culoarea, permeabilitatea si depind de cantitatea, mărimea, forma, dispunerea și compoziția minerală a particulelor de sol. Depinde, de asemenea, de conținutul de materie organică și de spațiile poroase.

Structura solului descrie modul în care nisipul, nămolul și particulele de argilă sunt grupate împreună. Materia organică (plante și animale în descompunere) și organismele din sol, precum râmele și bacteriile, influențează structura solului. Argilele, materia organică și materialele excretate de organismele din sol leagă particulele de sol între ele pentru a forma agregate. Humusul determină structurarea pozitivă a solului prin spargerea argilei, rezultând afânarea solului, redefinind structura compactă si impermeabilă pentru apă şi aer a solului intr-o structura granulara. Structura solului este importantă pentru creșterea plantelor, reglând circulația aerului și a apei, influențând dezvoltarea rădăcinilor și afectând disponibilitatea nutrienților.

Dejecțiile râmelor (vermicompostul) ajută la agregarea solului, acționând ca un magnet pentru a ajuta particulele de sol să se lipească între ele, creând spațiul necesar pentru a ajuta la stocarea apei. De fapt, doar o creștere de 1% a materiei organice din sol va permite unui singur acru de sol să rețină încă 25.000 de galoane de apă. Făcând ca solul să fie mai absorbant, ajutați la reducerea eroziunii solului și a înfloririi algelor, deoarece îngrășămintele sintetice bogate în azot vor rămâne în sol în loc să ajungă în canalele de scurgere a apei.

Beneficiile vermicompostului asupra proprietatilor fizice ale solului se vor regasi intr-o serie de beneficii si asupra plantelor, dintre care enumeram:

a. Germinare mai rapidă: Germinare mai rapidă și creștere mai rapidă a răsadurilor tratate cu vermicompost. În timp ce se spune că sămânța ar trebui să germineze doar cu propriile rezerve de nutrienți, s-a demonstrat că adăugarea de vermicompost la un amestec de pornire in substrat al semințelor, îmbunătățește germinarea semințelor. Studiile sugerează că în amestecurile de pornire a semințelor nu ar trebui să se utilizeze mai mult de 20% din volumul de vermicompost.

b. Creștere mai rapidă a răsadurilor: După o germinare mai rapidă, foarte multe cercetări academice sugerează că și creșterea răsadurilor este mult mai rapidă în solul care a fost amendat cu vermicompost biologic activ.

c. Creștere mai puternică a rădăcinilor: Structura rădăcinilor unei plante, responsabilă pentru pomparea nutrienților și a apei în plantă, poate fi mult mai sănătoasă în solul amendat cu vermicompost. Rădăcinile sunt mai groase și se vor extinde mai mult în solul din jur, dupa cum se poate vedea din imaginea urmatoare.

Vermicompostul si proprietatile chimice ale solului

Proprietățile chimice ale solurilor depind de următorii factori:

Materia anorganică prezentă în sol: Conținutul mineral al solului este principalul factor care diferențiază diferitele tipuri de sol. Acest lucru se întâmplă datorită abundenței sale în sol.
– Materia organică prezentă în sol: deși aceste materii sunt prezente în cantități foarte mici, ele joacă un rol important în decizia privind fertilitatea solului.
– Proprietățile coloidale ale solului: coloizii sunt în principal de două tipuri:
a. Coloizi de argilă: sunt importanți pentru adsorbția unei cantități mari de apă.
b. Coloizi organici: aceștia contribuie la creșterea capacității de reținere a umidității și a nutrienților din sol.
– pH-ul solului: măsura reacției chimice pe care o prezintă un sol este exprimată prin valoarea pH-ului său. Valoarea pH-ului solului determină natura sa acidă sau bazică.

Adăugarea de vermicompost confera solului un plus de materie organică care servește drept sursă de hrană pentru bacterii, ciuperci și alți microbi din sol. Materia organică ar trebui să reprezinte minimum 5% sau mai mult din solul sănătos. Materia organică din sol este crucială pentru retenția apei. Tehnicile agricole moderne au contribuit la privarea solului de această resursă prețioasă, reducând acest procent la 1% sau mai puțin în unele cazuri, rezultând un sol fără humus și în mare parte lipsit de viață. Adăugarea de vermicompost sau alte îngrășăminte de origine animală este o modalitate excelentă de a crește materia organică din sol. Cu alte cuvinte, adăugarea viermicompostului hrănește de fapt ecosistemul viu și respirator al solului.

Humusul are cea mai bună capacitate de reținere a nutrienților, creând o atracție magnetică puternică pentru nutrienți și minerale, făcându-le disponibile pentru plante. Deoarece humusul reține nutrienții si ii elibereaza treptat, va reduce posibilitatea ca aceștia să se lege de ei înșiși (cunoscută sub numele de „tie-up”). Acest lucru înseamnă că este nevoie de mai puțini nutrienți suplimentari pentru a fi aplicați în sol, economisind bani cu îngrășămintele. Humusul deblochează principalele macroelemente şi microelemente blocate în sol şi le pune la dispoziţia plantelor, determinand creşterea fertilităţii solului prin creşterea rapidă a pH-ului si eliberarea diverşilor cationi, aducand un aport de Carbon organic si Carbon humic și fulvic extrem de important.

Vermicompostul si proprietatile biologice ale solului

Materia organică din sol îmbunătățește structura solului și crește capacitatea de reținere a nutrienților și a apei din sol. Materia organică asigură, de asemenea, o sursă de hrană pentru biologia solului. Solurile cu un conținut scăzut de materie organică pot avea o structură „slabă”, reținând puțină apă și erodând sau levigând cu ușurință nutrienții. Excepție fac solurile argiloase fisurate, unde mineralele argiloase au principalul efect asupra structurii. Solurile cu un nivel ridicat de materie organică au o structură „bună”, o bună capacitate de reținere a apei și o eroziune și o levigare redusă a nutrienților.

Unii dintre factorii importanți care decid comportamentul biologic al solului sunt:

  • Rata de respirație: Evoluția CO2 în condiții standard de laborator sau pe teren.
  • Potențialul de mineralizare N/C: Creșterea conținutului de azot mineral sau de carbon în condiții standard de laborator.
  • Râmele de pământ: Densitatea râmelor de pământ.
  • Biomasa bacteriană: Biomasa bacteriană totală pentru o anumită masă de sol.
  • Diversitate bacteriană: Poate fi determinată prin grupuri funcționale sau prin descrierea diversității genetice.
  • Prezența agenților patogeni: Prin diferite tehnici patologice, de la culturi la profilarea ADN.

Humusul îmbunătăţeşte radical şi foarte rapid viaţa microorganismelor din sol si crează condiţiile ideale proliferării vieţii micro şi macrobacteriene din sol, optimizand raportul bacterii/fungi benefice din sol, cu rol direct în punerea la dispoziţie a elementelor minerale în forma asimilabilă de către plante. Pentru a vedea populația microbiană din vermicompost veți avea nevoie de cineva cu abilități microscopice pentru a dovedi că aveți o populație înfloritoare de nematode, ciuperci, flagelate sau cei mai mici microbi, bacterii. Atunci când se află sub microscop, proba ar trebui să prezinte un nematod benefic pe fiecare lamelă și o hifa fungică mare la fiecare a 5-a vedere. De asemenea, veți dori să aveți cel puțin un protozoar aerob la fiecare a cincea vedere și un raport de 1:1 între ciuperci și bacterii. Composturile cu dominantă bacteriană favorizează creșterea plantelor anuale, a buruienilor și a speciilor de plante de succesiune inferioară. Composturile sau solurile cu un conținut sănătos de ciuperci sunt benefice pentru plantele mai mari, cum ar fi copacii și arbuștii.
Nivelurile ridicate de compuși humici, deoarece acidul humic ajută la chelatare (atragerea particulelor minerale mari prin pereții celulelor rădăcinilor), sunt în același timp hrană pentru ciuperci si un beneficiu în remedierea toxinelor, cum ar fi poluarea cu substanțe chimice sau metale grele.

Vermicompostul conține hormoni de creștere a plantelor, care pot avea un efect deosebit de mare asupra creșterii plantelor, a rădăcinilor și a randamentului. Cercetările academice avansează rapid atunci când vine vorba de identificarea acestor hormoni care, în mod normal, se încadrează în categoriile de: Auxine, Gibereline, Citocinine, Acidul abscisic.

Acizii humici sunt eficienți în furnizarea de substanțe nutritive și de apă către plante și sunt esențiali pentru sănătatea plantelor atunci când nu există suficiente relații micorrizice (fungice) în zona rădăcinilor. Acizii humici încărcați pozitiv sunt atrași de rădăcinile încărcate negativ, permițând o absorbție mai eficientă a nutrienților de către plantă.

Există mai multe mecanisme prin care vermicompostul poate ajuta la înfrângerea efectului agenților patogeni din sol. Dar când vine vorba de un agent patogen comun care ucide semințele, numit pythium, prezența vermicompostului acționează ca o perdea de fum. În mod normal, zoosporii de pythium adulmecă atât răsadurile în germinare, cât și rădăcinile mature prin detectarea exsudatelor rădăcinilor și apoi prin pătrunderea în sămânță sau în plantă. Dar vermicompostul creează un astfel de ” bruiaj” în sol, încât zoosporii nu pot localiza rădăcina sau răsadul care produce exudat. maginea alăturată, preluată dintr-un studiu realizat la Universitatea Cornell, prezintă 4 grupuri de răsaduri de castraveți. Coloana din stânga arată creșterea răsadurilor care nu au fost inoculate cu pythium. Diferența de creștere între sol și vermicompost este cu siguranță vizibilă.

Imaginea alăturată, preluată dintr-un studiu realizat la Universitatea Cornell, prezintă 4 grupuri de răsaduri de castraveți. Coloana din stânga arată creșterea răsadurilor care nu au fost inoculate cu pythium. Diferența de creștere între sol și vermicompost este cu siguranță vizibilă.

Pentru mai multe detalii despre inputurile organice pentru agricultura conventionala, biologica si biodinamica pe care le comercializam, va invitam sa ne contactati.

Articole recente

vermicompost-humus-bio-Lichid-4

Vermicompost lichid Humus ANENZY: beneficii

Complet natural și biodegradabil, este alcătuit dintr-un conținut ridicat de bacterii din rizosferă (milioane pe gra
Mai mult
humus-anenzy-logo

Humusul de râme Bio HUMUS ANENZY

CE ESTE HUMUSUL DE RÂME? Humusul este îngrășământul rezultat în urma tuturor proceselor chimice și biologice la
Mai mult
Categorii